thuiswinkel-transparant

Historie per merk:

Zimmerman Piano’s en Vleugels

Zimmermann Piano's en Vleugels

Hoewel nu van Chinese makelij, was het pianomerk Zimmermann van oorsprong Duits. Het bedrijf is in 1884 in Leipzig opgericht door Max Zimmermann, die begon in de werkplaats van zijn vader. Kort daarna trad ook zijn broer Richard toe en kreeg het bedrijf de naam Gebr. Zimmermann. In 1890 openden de broers hun eerste winkel en in 1892 bouwden ze in Mölkau hun eerste fabriek. In 1895 werd het bedrijf omgezet naar een vennootschap en kreeg het de naam “Leipziger Pianoforte-Fabrik Gebr. Zimmermann AG”.

Na aanvankelijk de oude locatie te hebben uitgebreid werd vervolgens een failliet gegane katoendrukkerij in Eilenburg aangekocht en omgebouwd tot pianofabriek. Deze fabriek, met een capaciteit van 10.000 piano’s per jaar, werd in 1904 geopend en werd vanaf die tijd als hoofdlocatie beschouwd. Vervolgens werd in 1911 een fabriek in Seifhennersdorf geopend, waarmee het bedrijf met een jaarproductie van 12.000 piano’s en met 1.400 werknemers tot de grootste pianofabrikanten van Europa hoorde.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog moest de productie grotendeels worden stilgelegd. Er werden – hoofdzakelijk door vrouwelijke medewerkers – o.a. munitiekisten gemaakt. Na de oorlog kwam naast de fabricage van meubelen, waar ook dringend behoefte aan was, de pianoproductie weer geleidelijk op gang. In 1926 zat men op 4.500 piano’s per jaar. In dit jaar fuseerde Gebrüder Zimmermann met Ludwig Hupfeld AG uit Böhlitz-Ehrenberg bij Leipzig. Onder de naam “Leipziger Pianoforte- und Phonola-Fabriken Hupfeld-Gebr. Zimmermann AG Eilenburg” ontstond de grootste pianofabriek van Europa, waar ook de eerder door Hupfeld opgekochte pianomerken als Rönisch, Grunert en Steck (niet George Steck) werden gebouwd. De gebroeders Max en Richard traden terug en waren tot resp. 1930 en 1936 nog lid van de Raad van Commissarissen.

Toen de fabriek in Eilenburg in 1929 door een brand werd verwoest en vervolgens de economische crisis uitbrak, werd de fabriek in 1931 gesloten en werd de productie overgebracht naar Seifhennersdorf. Meerdere vestigingen moesten trouwens begin jaren ’30 sluiten. Het bedrijf telde rond 1932 nog geen 100 arbeiders, de export lag stil en er werden alleen nog goedkope piano’s voor de binnenlandse markt geproduceerd. Na enkele jaren verlies te hebben gedraaid, ging het vanaf 1935 beter. De firmanaam werd veranderd in “Hupfeld-Gebr. Zimmermann-AG” en in 1938 in “Hupfeld-Zimmermann AG”. Het bedrijf keerde in 1937 weer terug naar de locatie in Eilenburg, waar tussen 1932 en 1937 de NSDAP gezeteld was geweest.

Zimmermann piano's en vleugels pamflet

In 1940 had het bedrijf zijn 174.000ste instrument gebouwd, een respectabel aantal voor een pianofabrikant. De beste kwaliteit piano’s stammen uit deze vooroorlogse periode. Onder tientallen pianomerken uit deze tijd gaat overigens een Zimmermann schuil. Voor de Tweede Wereldoorlog waren er nog ruim 300 pianofabrikanten in Duitsland, waarvan er alleen al 150 in Berlijn gevestigd waren. Vele van deze fabriekjes waren echter geen echte fabrikanten: zij stelden een piano samen uit diverse onderdelen en bouwden er vervolgens een eigen kast omheen. Vaak werd zelfs de eigen handelsnaam op een complete Zimmermann piano gezet.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest de productie wederom grotendeels worden omgesteld naar oorlogsmateriaal. In 1946 werd het bedrijf onteigend en omgezet in een staatsbedrijf, de “VEB Leipziger Pianofortefabrik”, die vanaf 1967 onderdeel werd van “VEB Deutsche Piano-Union Leipzig”. Het pianomerk Zimmermann werd in Seifhennersdorf geproduceerd en het merk Hupfeld in Leipzig. Men bouwde in deze jaren de bekende matige DDR-kwaliteit. Van 1965 tot 1974 werden ook veel Zimmermanns onder de naam Steinmann op de mark gebracht.

In 1992, na de val van de Muur, nam Bechstein de Zimmermanfabriek (intussen VEB Sächsische Pianofortefabrik Seifhennersdorf geheten) over. Er werden daar hoogwaardige piano’s gebouwd met eigenschappen die niet veel onderdeden voor Bechstein instrumenten. Jammer genoeg werd eind 2011 de productie van Zimmermann in Seifhennersdorf stopgezet. Nu worden Zimmermann piano’s door Bechstein in Hailun, China gefabriceerd.