thuiswinkel-transparant

Historie per merk:

Samick Piano’s en Vleugels

Geschiedenis van Samick piano’s en vleugels

De oprichters van Samick

Samick is een Koreaans bedrijf dat werd opgericht in 1958 door ene Lee Hyo-Ick. Samick begon als importeur van piano’s, met name Amerikaanse Baldwin piano’s. In de jaren ’60 begon Samick zelf piano’s te produceren met behulp van uit het buitenland geïmporteerde onderdelen. Heden ten dage maakt Samick de meeste onderdelen zelf. Tien jaar na de eerste piano’s begon men met de bouw van vleugels.
In 1983 trok met de Duitse Klaus Fenner (die ook anderen heeft geadviseerd) aan om instrumenten te ontwikkelen met meer Europese eigenschappen. In 1988 ging Samick naar de beurs en kocht toen ook het Amerikaanse merk Kohler & Campbell dat in 1985 failliet was gegaan.
In de jaren ’90 was Samick uitgegroeid tot een van de grootste pianofabrikanten ter wereld. Door de toename van de welvaart in Korea waren ook de loon- en productiekosten gestegen, zodat Samick fabrieken ging bouwen in Harbin, China en in Bogor, Indonesië. De duurdere modellen werden nog steeds in Korea gebouwd, maar er werden wel onderdelen in Indonesië gemaakt. Ten tijde van de Aziatische financiële crisis eind jaren ’90 ging Samick bijna bankroet. Een grootscheepse reorganisatie en het afstoten van onrendabele divisies (buiten muziekinstrumenten om) zorgden ervoor dat Samick er weer bovenop kwam.

In 2000 werd het merk Knabe verworven en eind 2002 kondigde men aan dat Samick voor 60% deelnam in Bechstein en Bechstein voor 15% in Samick. Zo kon Samick profiteren van Bechsteins technische kennis en verkreeg Bechstein toegang tot nieuwe markten in Azië, maar ook in de VS. Toen de samenwerking met Bechstein eindigde eind 2008 nam Samick de Duitse pianofabriek Seiler over. In 2009 vergaarde Samick ook 16,5 % van de aandelen van Steinway & Sons en in 2010 32%. Tot een gehele overname kwam het niet, want Steinway werd in 2013 weggekaapt door Paulson & Co.

Fabriek in Indonesie

In 2017 is de fabriek in Indonesië gemoderniseerd. Andere merken die nog door Samick gemaakt worden zijn Pramberger, Wm Knabe, Kohler & Campbell, Seiler. In 2018 bestond Samick 60 jaar.