thuiswinkel-transparant

Historie per merk:

Roth & Junius Piano’s en Vleugels

Geschiedenis Roth & Junius piano’s en vleugels

Onderwijzer August Roth opent in 1889, in een tijd waarin er veel vraag was naar piano’s, een pianobouwatelier en een piano- en harmoniumwinkel in Hagen, Westfale.

 

Fabriek te Hagen

Roth was niet opgeleid tot pianobouwer. Daarom was hij een samenwerkingsverband aangegaan met Klingmann & Co, waar de onderdelen van piano’s werden vervaardigd, die in de “fabriek” van Roth tot een compleet instrument in elkaar werden gezet.  August Roth overlijdt al eind 1898 op 39-jarige leeftijd. Zijn bedrijf wordt voortgezet door Heinrich Junius. In 1900 trad Junius officieel toe tot het bedrijf waarna de naam werd veranderd in Roth & Junius. Naast Heinrich Junius waren ook de kinderen van August Roth eigenaar. Vanaf 1898 mocht Roth & Junius, net zoals de meeste pianofabrikanten trouwens, de titel hofleverancier voeren. Ook won het bedrijf diverse medailles op beurzen. In 1909 wordt een filiaal in Berlijn geopend, dat door Junius’ oudste zoon Max wordt geleid.
In 1921 wordt de boedel van de families Roth en Junius gescheiden. De erven Roth gaan in Berlijn verder onder de naam August Roth. Heinrich Junius gaat verder in Hagen en opent in 1927 een winkelfiliaal in Essen. Na het overlijden van Heinrich Junius in 1929, nemen zijn zoons Max en Paul het bedrijf over. In de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek in Hagen deels verwoest, maar het bedrijf wist zich staande te houden.
De jaren tachtig van de vorige eeuw stonden in het teken van de opkomende concurrentie uit Japan en daarna ook nog uit Korea. Een moeilijke tijd voor de Europese pianobouwers. In 1985 besloot de bedrijfsleiding de pianofabriek te verkopen aan de dichtbij gelegen pianofabriek Rud. Ibach in Schwelm. Om kosten te besparen werd de productie in Hagen gestaakt en liet Ibach de Roth & Junius piano’s bouwen in Zuid-Korea door Young Chang en een tijdje door Daewoo. Ibach wenste onderscheid te maken tussen Ibach piano’s voor de hogere klasse en Roth & Junius piano’s voor de middenklasse.
Tegen het einde van de jaren negentig vond er weer een kentering plaats op het gebied van de concurrentie: toen kwamen de goedkope piano’s uit China en Indonesië. Ibach kon de productie niet staande houden en verkocht de merknaam Roth & Junius aan muziek- en webwinkel Thomann. Deze handelaar laat nu Roth & Junius piano’s (en andere muziekinstrumenten onder deze naam) bouwen in China.