Geschiedenis van Th. Steinweg Nachf. Piano’s en Vleugels
Grotrian, Helfferich, Schulz, Th. Steinweg Nachfolger
Christian Friedrich Theodor Steinweg (geboren 1825 in Seesen en overleden 1889 in Braunschweig) was de oudste zoon van de befaamde pianobouwer en oprichter van Steinway & Sons Henry Steinway. Hij zette het pianobouwbedrijf van zijn vader (toen nog Heinrich Engelhard Steinweg geheten) voort nadat deze in 1850 met zijn moeder en al zijn broers en zusters naar Amerika was vertrokken.
In 1855 verhuisde hij zijn bedrijf naar Wolfenbüttel. Eind 1858 ging hij samen met de welgestelde koopman Friedrich Grotrian, die ervaring in de pianobouw en -handel had opgedaan in Moskou en die een belangrijk netwerk van klanten en artiesten in Europa had opgebouwd. Georg Friedrich Carl Grotrian (1803-1860) erfde in 1855 de apotheek van zijn kinderloze oom en was om deze reden naar Duitsland teruggekeerd, waar hij vervolgens in contact kwam met C.F. Theodor Steinweg.
Grotrian en Steinweg bouwden een fabriek in Braunschweig en in 1859 verhuisde het hele bedrijf naar deze nieuwe locatie. Er waren toen ca. 25 meesters en gezellen werkzaam en dat aantal steeg naar ca. 40 in 1865. Eind 1860 komt Friedrich Grotrian, teruggekomen van een zakenreis, plotseling te overlijden.
Enkele jaren later vertrekt Theodor Steinweg, wegens het overlijden van zijn broers Charles en Henry Steinway in 1865, naar New York om zijn familie bij te staan. Hij verkoopt zijn aandeel aan Wilhelm Grotrian, zoon van de overleden Friedrich, en aan de twee medewerkers Adolf Helfferich en Heinrich Otto Wilhelm Schulz. Aanvankelijk wordt de naam “C.F. Th. Steinweg Nachf.” gebruikt. In 1869 veranderen zij de naam in “Grotrian, Helfferich, Schulz, Th. Steinweg Nachf.”
In Amerika verandert Theodor zijn naam in Theodore Steinway. Hij legt zich vooral toe op de technische kant van de pianobouw. Ruim 45 Steinwaypatenten staan op zijn naam, maar brieven en schetsen uit de periode voor 1865 van Theodore aan Henry tonen dat hij ook deel heeft aan eerdere patenten.
Dit is ook goed te zien aan de gerestaureerde Grotrian, Helfferich, Schulz, Th. Steinweg Nachfolger – piano uit 1894 die bij H.P. Steenhuis in de showroom staat. Deze heeft een duvelloos stemblok wat exclusief door Steinway & Sons heden ten dage nog toegepast wordt. Misschien een idee wat Theodor mee naar Amerika genomen heeft.
In 1919 wordt de naam “Grotrian, Helfferich, Schulz, Th. Steinweg Nachf.” omgezet naar Grotrian-Steinweg. Inmiddels is deze fabriek in Braunschweig in bezit van de zesde generatie Grotrian.