thuiswinkel-transparant

Historie per merk:

Bohemia Piano’s en Vleugels

Bohemia Piano's en Vleugels

Geschiedenis Bohemia Piano’s en Vleugels

Oude fabriek in JihlavaHet pianomerk Bohemia werd na de privatisering van de Tsjechische pianofabrieken in 1993 door Bohemia Piano uit Jihlava op de markt gebracht. De D-modellen werden van een Detoa-mechaniek voorzien en de A-modellen van een Renner-mechaniek.

De geschiedenis van de Tsjechische pianobouw in de Boheemse stad Jihlava (het vroegere Iglau) gaat terug tot 1871, wanneer pianobouwer Josef B?lohlávek zijn werkplaats opent. In 1924 begint een andere pianobouwer, Josef Breitner, in een voormalige textielfabriek met de vervaardiging van instrumenten. Hier werden onder licentie instrumenten van de Weense firma Hofmann & Czerny gebouwd, waardoor het bedrijf snel floreerde en aan rond de zestig werknemers werk verschafte. In 1927 werd met behulp van dit Weense kapitaal de Jihlavská továrna piana, de Iglauer Klavierfabrik AG, opgericht en volgden er de nodige mechaniseringen in het vervaardigingsproces (electra, droogkamer, waterturbine). In 1945 vluchtte de directie naar Oostenrijk en werd het bedrijf onder staatstoezicht geplaatst. De pianoproductie stagneerde en er moest oorlogsmateriaal worden vervaardigd. In 1948 werd de fabriek genationaliseerd en opgenomen in de Továrny na piana a varhany (Piano en Orgelfabrieken) met als hoofdlocatie Hradec Králové en korte tijd later in het staatsbedrijf ?eskoslovenské hudební nástroje Hradec Králové (CSHN), waar het tot 1991 deel van bleef uitmaken. Met de privatisering wordt in 1993 IFM PIANO s.r.o. de nieuwe eigenaar van de fabriek in Jihlava, dat later Bohemia Piano werd. Het bedrijf groeide sterk en hevelde wegens ruimtegebrek een deel van de productie (m.n. de vleugelbouw) over naar een fabriek in Hradec Králové. Het leeuwendeel van de productie werd geëxporteerd.

Nieuwe fabriek Bohemia Piano's en VleugelsIn 2006 kreeg C. Bechstein 49% van de aandelen in handen en met de overdracht van de resterende 51% in 2007 kwam de fabriek geheel in handen van Bechstein. In 2008 werd de locatie in Jihlava gesloten en werden er alleen nog in Hradec Králové instrumenten gebouwd. Het merk Bohemia wordt niet meer geproduceerd en de “Bechstein” instrumenten komen sindsdien uit Tsjechië.