thuiswinkel-transparant

Historie per merk:

Carl Ebel Piano’s en Vleugels

Geschiedenis Carl Ebel piano’s en vleugels

Carl Ebel van oorsprong een klein Duits pianomerk. In de jaren ’90 bemachtigt Music Brokers International van Ron Bol de merknaam en laat vanaf ca. 1997 in de Yantai Longfeng – vanaf 2004 in Yantai-Perzina Pianofabriek in China Carl Ebel piano’s bouwen naast het merk Gerh. Steinberg (niet te verwarren met het Duitse merk Wilhelm Steinberg!) en natuurlijk de Perzina piano’s.

Periode 1877-1955

Carl Ebel start in 1877 in de Duitse plaats Unna met een reparatie- en handelsbedrijfje voor kerkorgels, nadat hij tien jaar (1867-1877) voor de bekende Richard Ibach gewerkt heeft. Daarvoor was hij in de leergeweest bij een meubelmaker in Schwerin en bij het orgelbouwbedrijf Kröger & Söhne in Goldenstedt i.O. Rond 1885 wordt de firma uitgebreid met een pianohandel.

Ebel verkocht vooral veel instrumenten van R. Hüpfner & Co uit Zeitz. In 1894 komt zijn stiefzoon en pianobouwer Heinrich Dreischer (uit Ebels derde huwelijk), in de zaak. Vanaf dat moment werd het bedrijf voortgezet als Carl Ebel & Sohn. Terwijl Carl Ebel zich met orgels bezig hield, legde zijn zoon zich toe op piano’s. Eerst worden met succes piano’s gerepareerd enverhandeld, maar vanaf 1909 begint Heinrich zelf  piano’s te bouwen. Hij krijgt hulp van Paul Pollmann die technisch leider was geweest bij Ritmüller in Göttingen en als goed ontwerper bekend stond. In 1922 wordt het bedrijf tijdelijk onder de naam Dreischer & Pollmann voortgezet. Vanaf 25 september is Dreischer echter weer enig eigenaar onder de vroegere firmanaam Ebel & Sohn. De fabriek telde in deze jaren ca. 20 medewerkers.
Hij noemt zich nu Heinrich Dreischer-Ebel en overlijdt in1941 op 67-jarige leeftijd. Zijn zoon Karl Dreischer-Ebel neemt de leiding over, maar Karl overlijdt al in 1955 op 53-jarige leeftijd.

Renate Ebel

Zijn vrouw en dochter Renate Ebel zetten vervolgens het bedrijf voort, maar stoppen met de fabricage vanpiano’s. Het archief van de pianofabriek bevindt zich heden in hetWestfälischen Wirtschaftsarchiv in Dortmund. In het blad Ortszeit van februari 2019 staat een interview met het 82-jarige Renate Ebel, achterkleinkind van de oprichter, die nog steeds graag in haar oude sfeervolle muziekwinkeltje staat.