thuiswinkel-transparant

Historie per merk:

Richard Lipp & Sohn

Rich. Lipp & Sohn

 

NIEUWE FABRIEK 1913

Richard Lipp (1805-1873) richt, na zijn leer- en reistijd, in 1831 zijn eigen bedrijf op. Met twee medewerkers bouwt hij aanvankelijk alleen nog de gebruikelijke tafelpiano’s. Het bedrijf groeit gestaag en verhuist naar steeds grotere locaties. Eerst bouwt Lipp rechtsnarige piano’s en vanaf 1865 kruissnarige piano’s. De instrumenten van Lipp worden geëxporteerd naar Rusland, Zweden, Italië en Engeland, maar ook verder weg naar Argentinië, Zuid-Afrika en Australië. In de winter 1866-1867 bouwt Lipp zijn eerste concertvleugel. Dit is zijn 5000ste instrument. Nadat deze door de in die tijd bekende pianisten Clara Schuman en Hans von Bülow bespeeld en geroemd werd, is deze vleugel aangekocht door koning Karl von Württemberg, waarmee Lipp de titel van Hofleverancier kreeg. Ook kreeg hij hiervoor de gouden medaille voor Kunst en Wetenschappen. In de volgende jaren behaalde Lipp op veel wereldtentoonstellingen medailles.
In 1871 heeft Lipp 66 medewerkers in dienst die 350 instrumenten bouwen. In 1873 neemt Lipp, wiens gezondheid te wensen overlaat, zijn zoon Robert op in zijn bedrijf, dat voortgezet wordt onder de naam Richard Lipp & Sohn. Nog datzelfde jaar overleed Richard Lipp. Helaas komt ook Robert Lipp al op 32-jarige leeftijd in 1883 te overlijden, waarna zijn schoonvader Eduard Beisbarth de leiding van het bedrijf overneemt. De familie Beisbarth zette het bedrijf aanvankelijk met succes voort. In 1911 koopt men een groot stuk grond in Feuerbach en bouwt daar een nieuwe fabriek die in 1913 in gebruik werd genomen (met 350 medewerkers), maar de verkoopafdeling bleef in Stuttgart. In 1916 werd een deel van het gebouw verhuurd en in 1918 geheel verkocht. De firma Lipp keerde weer terug naar Stuttgart. Eerst liep het nog goed, maar de crisis trof ook Richard Lipp & Sohn. In 1931 bestond het bedrijf 100 jaar en had het 42.000 instrumenten wereldwijd afgezet. Het was geen feestelijk jaar, want het stond aan de rand van een faillissement. In 1932 werd het bedrijf noodgedwongen ingekrompen naar 20 medewerkers. Na de Tweede Wereldoorlog begon men eerst met reparatiewerkzaamheden. In 1949 wordt de productie weer opgepakt. Samen met Ahlborn-Orgel ging men elektronische instrumenten maken. Daarna wordt de pianoproductie stopgezet en wordt het merk Richard Lipp & Sohn verkocht.
Volgens www.feuerbach.de wordt tussen 1970 en 1972 Richard Lipp en Sohn gebouwd door de Pianofortefabrik Jehle in Ebingen. Daarna duikt de naam op bij Bentley Piano, dat samen met andere Engelse pianofabrieken als Broadwood, Knight en Welmar in 2001 opging in de British Piano Manufacturing Company Ltd. In april 2003 ging het Britse bedrijf vrijwillig tot liquidatie over. Zo te zien op www.richardlipp.com.au is er een hierop voortbordurend merk R. Lipp & Sohn sinds 2005 in handen van een Australiër die de piano’s in Zuid-Korea bij Hyundai laat bouwen.