Irmler piano’s en vleugels

Geschiedenis Irmler piano’s en vleugels

Johann Christian Gottlieb Irmler (1790-1857) werd geboren in de buurt van Dresden. Hij kreeg al jong muziekles van de cantor en leert voor meubelmaker. Na zijn leerperiode in Saksen, Thüringen en Beieren ging Irmler in de leer bij de Weense pianobouwers. Dit laatste tegen de wil in van zijn vader, die meende: mijn zoon, denk goed over waar je aan begint: een tafel, een stoel, een wieg is voor alleman, maar een piano slechts voor de edelman! 

In 1818 vestigde J.G. Irmler zich in de muziekstad Leipzig met een eigen bedrijf. Hij bouwde goede piano’s en vleugels, waardoor zijn bedrijf snel groeide. Naast diverse prijzen voor zijn instrumenten krijgt Irmler in 1842 ook de Koninklijke Saksische Grote Gouden Staatsmedaille voor de uitvinding van een verbeterd vleugelmechaniek. 

In 1856 heeft hij 51 medewerkers in dienst en is daarmee op dat moment de grootste in Leipzig. Er worden jaarlijks zo’n 200 vleugels en tafelpiano’s gebouwd. In 1857 komt Johann Christian Gottlieb Irmler te overlijden en nemen zijn zoons Heinrich Christian Otto Irmler (1820-1861) en Friedrich Oswald Irmler (1835-1905; zoon uit tweede huwelijk) het bedrijf over. Otto en Oswald hebben hun leertijd bij vooraanstaande pianobouwers in Wenen, Parijs en Londen doorgebracht.
In 1860 wordt een nieuwe fabriekshal opgericht, die behoort tot een van de eerste pianofortefabrieken die is uitgerust met stoommachines. Omdat Heinrich Otto al in 1861 overlijdt, zet Friedrich Oswald het bedrijf alleen voort. En met succes, want naast onderscheidingen voor zijn instrumenten op internationale beurzen, mag Irmler zich ook meervoudig hofleverancier noemen.
Vanaf 1892 werkt Emil Irmler (1869-), de oudste zoon van Oswald, mee in de fabriek en vanaf 1895 zijn zoon Otto (1872-1933). Vanaf 1903 zijn ze mede-eigenaren. In dat jaar wordt het 15.000ste instrument gebouwd. Irmler gaat mee met de tijd en ontwikkelt ook kleinere pianomodellen. Zoals bij velen gaat ook aan Irmler de grote crisis van bijna een eeuw geleden niet ongemerkt voorbij en ontsnapt het pianobouwbedrijf ternauwernood aan een faillissement. De genadeslag kwam echter in 1943, toen alle fabrieksgebouwen zijn platgebombardeerd. De productie van Irmler piano’s en vleugels wordt niet meer hervat…

In 1999 wordt bij de BLÜTHNER pianofabriek in Leipzig de merknaam Irmler opnieuw leven ingeblazen. De instapmodellen worden in China gebouwd en in Duitsland gecontroleerd. De hogere P-serie bestaat uit buitenlandse componenten en wordt in Duitsland geassembleerd.