Pas op voor een te lage luchtvochtigheid

Waar moet u op letten en wat moet u weten?
Uw instrument is in gevaar als de luchtvochtigheid te laag wordt. Sommige winters laten zeer lage luchtvochtigheidswaarden zien. Onze stemmers hebben diverse keren een relatieve vochtigheid van +/- 20% gemeten. Deze waarden kunnen ernstige schade en zeker zware ontstemming aan uw instrument veroorzaken. Oude instrumenten, wel of niet gerestaureerd, zijn het meest kwetsbaar maar ook nieuwe instrumenten kunnen schade lijden. Met name de klankbodem kan hierdoor scheuren maar ook mechanieken kunnen schade lijden en/of ontregeld raken.

Wat doet de vochtigheid met een gestemde piano of vleugel?
Indien de vochtigheid met meer dan 10% verandert ten opzichte van de vochtigheid tijdens de laatste stembeurt, dan treedt er al een goed hoorbare ontstemming op. Gelukkig trekt deze stemming weer grotendeels bij als de vochtigheidsgraad weer op de zelfde waarde komt als tijdens de laatste stembeurt.

Wat kunt u doen
Zorg eerst dat u weet wat de vochtigheid is en kijk op uw (liefst) digitale hygrometer wat de relatieve vochtigheid bij u in de ruimte is, natuurlijk daar waar uw instrument staat. Een goede vochtigheid ligt zo tussen de 50% en 70%; het liefst zo contant mogelijk. Mocht de gemeten vochtigheid te laag zijn, dan kunt u dit beïnvloeden met de aankoop van een vochtverdamper. Zorg wel dat deze verdamper(s) genoeg vermogen hebben voor uw ruimte en dat de juiste vochtigheidswaarde bereikt kan worden. Wat ook zeer goed helpt tegen de droogte maar ook tegen te veel vocht, bv. in het najaar, is een LiseSaverSystem. Hier leest u er meer over. Heeft u vragen? Bel ons dan gerust. Wij zullen zo goed mogelijk adviseren.

Gescheurde klankbodem door droogte en te lage vochtigheid